با پشتیبانی بنیانگذار؛
نسخه جدید اینترنت آغاز به کار کرد
تاریخ انتشار: ۱۷خرداد ۱۳۹۱
منبع : تابناک ،اجتماعي
امروز را میتوان سرآغاز تحولی بزرگ در اینترنت دانست؛ نسخه جدید نشانیهای آی پی که حرف و سخنهای بسیاری درباره آن وجود داشت، سرانجام با حمایت بنیانگذار اینترنت اجرایی شد تا دنیای مجازی از بنبست ناخواستهای که دچارش شده بود، رهایی یافته و نامحدود شود!
از مدتها پیش، برخی هشدار داده بودند که نسخه چهارم پروتکل نشانی اینترنتی (همان IP Address) به پایان راه نزدیک میشود و باید هر چه زودتر، نسخه جدیدتری جایگزین آن شود تا نه تنها دنیای مجازی با مشکلی روبهرو نشود، بلکه بستر توسعه اینترنت تا سالهای طولانی فراهم شود؛ بدین ترتیب، پروتکل جدید آماده شد و به گواه گوگل، از امروز آغاز به کار خواهد کرد.
به گزارش «تابناک»، کاربران موتور جستجوی گوگل امروز با جمله جدیدی در صفحه این سایت روبهرو شدند؛ «نسخه بعدی اینترنت از امروز آغاز میشود.»؛ جملهای که با یک پیوند به توضیحاتی درباره آی پیهای نسل شش میرود.
بدین ترتیب، کافی است تا روی پیوند کلیک کنید تا با توضیحات «وینت سرف»، بنیانگذار اینترنت و مشاور ارشد و پدر معنوی گوگل، دریابید که اینترنت نسل جدید چیست و چرا به آن نیاز داریم؟
چگونه با اینترنت به دنیای خارج متصل میشویم؟
همان گونه که در استفاده از تلفن نیازمند شماره و سیستم ویژه مرتبط با آن هستیم، در دنیای مجازی هم از همین روش بهره میبریم؛ به این شکل که هر دستگاه متصل به اینترنت، با یک شماره منحصر به فرد شناخته میشود که به آن، «نشانی آی پی» میگویند.
شاید تصویر زیر راهنمای خوبی برای درک موضوع باشد:
اگر به جای لولهکشیهای تصویر، کابلهای زیر ساخت اینترنت (مثل کابلهای فیبر نوری) که کار انتقال اطلاعات را بر عهده دارند تصور کنیم، به تصویری بسیار ساده از چگونگی ارتباط با سایتها و رایانههای گوناگون در سطح جهان خواهیم رسید.
اکنون کافی است در ذهنمان مرور کنیم که رایانهها از یک سیستم بسیار ساده صفر و یک (مثل لامپ خاموش یا روشن) برای کدگذاری بهره میبرند و به عبارتی بهتر، رایانهها الفبایی متشکل از دو حرف دارند که وقتی در نسخه فعلی پروتکل «نشانی آی پی» به کار گرفته شوند، تنها ۳۲بیت برای ثبت یک آدرس مجال خواهیم داشت که در نهایت میتوان با آن نزدیک چهار میلیارد آدرس منحصر به فرد ساخت که با توجه به گذار جمعیت کره زمین از مرز هفت میلیارد نفر و همچنین توسعه روز افزون اینترنت، دیگر کفاف نمیدهد.
بدین ترتیب، این محدودیت ناخواسته موجب شد تا یک گروه متخصص (InternetEngineering Task Force) کارشان را برای تحقق امکان تعریف آدرسهای آی پی بیشتر آغاز کنند.
این تیم طراحی دریافتند که بهترین راه رفع محدودیت پدید آمده، از نو ساختن پروتکل نشانی اینترنت است و بدین ترتیب، موفق شدند که در سال ۱۹۹۵میلادی، نسخه جدید پروتکل نشانی اینترنتی را به پایان برسانند که «آی پی نسخه ۶» نام گرفت. در این پروتکل که به اختصار IPv۶نامیده میشود، اندازه آدرس از ۳۲بیت به ۱۲۸بیت تغییر کرد و امکان آدرسدهی تا ۲به توان ۱۲۸آدرس افزایش یافت.
*رهیاب اینترنتی یا روتر چیست؟
شاید سادهترین تعریف برای روتر این باشد: دستگاهی که در مسیر اطلاعات اینترنتی قرار میگیرد تا نقش پل را ایفا کرده و سبب شود که در اتصالات متعدد کابلهای ارتباطی، اطلاعات ارسالی یا دریافتی به مسیر درست هدایت شوند؛ به این معنا که وقتی درخواست فراخوانی یک سایت در یک کشور خاص را از طریق تایپ آن در مرورگرمان میفرستیم، روترهای موجود در مسیر ارتباطی موجب میشوند که در کمترین زمان ممکن این ارتباط برقرار شده و مثلا درخواستمان در تو در توهای گسترده شبکه جهانی هرز نرود.
اکنون زمانی رسیده بود که رشد روزافزون نیاز به آی پیهای جدید از یک سو میرفت تا شبکه جهانی را با مشکل مواجه کند و از سوی دیگر، هنوز برخی رهیابهای اینترنتی* پروتکل جدید را پشتیبانی نمیکردند؛ هرچند غولهای بزرگ نرمافزاری و اینترنتی به راحتی با این تغییر کنار آمده و پروتکل جدید را پذیرفتند.
مگر میشود جلوی رشد اینترنت را گرفت؟!
همین پرسش کافی بود تا همه شک و تردیدها مانع از اجرای پروتکل جدید نشود؛ پروتکلی که میتواند اینترنت را از بحران کمبود آی پی نجات دهد و البته این پتانسیل را دارد که ۳۴۰تریلیون تریلیون تریلیون نشانی منحصر به فرد با آن ساخته شده و به نوعی رشد اینترنت را تقریبا نامحدود کند!
اینجاست که بنیانگذار اینترنت به پشتیبانی از نسخه جدید آمده و میگوید: ما در گوگل بر این باوریم که IPv۶برای تداوم سلامت و رشد اینترنت ضروری است. مشاور ارشد گوگل میافزاید: در حالی که پروسه جایگزینی از مدتی پیش آغاز شده، نسخه شش پروتکل از تاریخ ششم ژوئن ۲۰۱۲ (امروز) با هماهنگی وب سایتهای بزرگ، خدمات دهندگان اینترنت و البته ارائه دهندگان تجهیزات آغاز به کار کرده است. و در پایان همه را به همکاری با این طرح دعوت کرده و میگوید: از همه نهادها و دستگاهها درخواست داریم که اجازه دهند این ابتکار با گفتوگوی مستقیم به اجرای کامل برسد.
اگر در مراجعه به سایت گوگل با چنین تصویری روبهرو شدید نترسید؛ این اقدام عجیب که علتش بر ما پوشیده مانده، به مناسبت آغاز به کار پروتکل جدید است!